Tvrdý javor je rozšířen zejména ve východní části Kanady a Spojených států, u nás je často známý pod názvem Javor kanadský. Od evropského javoru se liší podstatně vyšší tvrdostí, což z něj dělá perfektní materiál na podlahy. Do střední Evropy se dováží javor nejčastěji z Ruska, který se charakteristikou podobá spíše bříze. Javor kanadský má zcela odlišné vlastnosti, proto tyto dvě dřeviny není namístě zaměňovat.
Javor kanadský je mimo jiné známý tím, že produkuje javorový cukr a javorový sirup, proto se často používá i alternativní název Javor cukrový.
Zajímavostí je, že na rozdíl od jiných dřevin, u Javoru tvrdého se častěji používá bělové dřevo. To má světlé zbarvení ve škále od téměř bílé po krémovou, občas s načervenalým až zlatavým odstínem. Jádro je tmavší, červenohnědé někdy až tmavohnědé barvy. Jemné světle hnědé linky vyznačují na řezu letokruhy,
Průběh vláken je převážně rovný, často je však i vlnitý, textura hladká, hedvábně lesklá.